Naše škola se v letošním školním roce zapojila do celoročního projektu CIRKULÁRNÍ ŠKOLA. Patříme tak mezi 12 škol, které jsou do projektu zapojeny (8 z nich je v Praze, 4 ve Středočeském kraji). Organizátorem projektu je Pražský inovační institut ve spolupráci s dalšími organizacemi (Kokoza, Zachraň jídlo!, Já na tom dělám, SWAP Prague, ReKáva, …)
Cílem projektu je pomocí 4 typů aktivit rozšířit ve škole mezi žáky a zaměstnanci (a jejich prostřednictvím i širší veřejností) povědomí o principech cirkulární ekonomiky, která je pozitivní alternativou k ekonomice lineární (viz obrázek).
Naše škola si jako prioritní téma vybrala oblast ODPADY, kde se budeme učit lépe nakládat hlavně s bioodpadem. Realizátorem projektu ve škole je třída 6. A, kterou provázejí 2 ambasadoři z řad učitelů – Lenka Lodrová a Honza Vrtiška.
Během projektu budeme monitorovat dosavadní způsob nakládání s bioodpadem, naučíme se pěstovat houby z kávové sedliny, založíme kompost a budeme se o něj starat, oživíme o vermikompostéry, které dosud škola měla, ale v poslední době je nevyužívala. Vyrazíme také na exkurzi do Prahy, kde se seznámíme s různými moderními způsoby nakládání s odpady a s možnostmi záchrany a renovace starších výrobků – např. nábytku. V doprovodném programu nás také čekají setkání s odborníky – např. na projektování zahrady či na SWAPOVÁNÍ (to je bazarový druh záchrany starého textilu).
V pátek 27. 9. čekal na šesťáky úvodní program. Do školy přijela pracovnice z organizace ReKáva Jana Šrámková, která nás pomocí prezentace a řízené diskuse seznámila s principy cirkulární ekonomiky a s problémy, které přináší ekonomika lineární. Žáci mohli přispívat do diskuse svými konkrétními příklady – mě docela potěšilo, že hodně z nich zná pojmy repasovaný mobil či second hand.
V druhé části programu si žáci v 5 skupinách založili v growkitech pokus na pěstování hlívy ústřičné na kávové sedlině. Tu jsme poctivě sbírali celý týden dopředu ve škole, o pomoc jsme požádali i kavárnu Ernest a přispěla i místní lékárna. V growkitech jsme promíchali sadbu hlívy ústřičné se zhruba 3 cm vysokou vrstvou lógru a vše trochu zvlhčili. Za týden přidáme další vrstvu a budeme se těšit, jak se nám začne rozvíjet houbové mycelium. Po pár týdnech se snad dočkáme i plodnic. Držte nám palce.
Honza Vrtiška