ZÁKLADNÍ ŠKOLA VRANÉ NAD VLTAVOU

Včelka aneb Diagnostika raných matematických představ

V uplynulých dvou týdnech absolvovaly děti z 1. A a 1. B diagnostiku raných matematických představ pomocí aplikace Včelka. Tento inovativní nástroj nám pomohl zjistit, jak na tom naši malí matematici jsou a jaké dovednosti je třeba dále rozvíjet.

Děti se zapojily do různých cvičení, která byla vybrána tak, aby poskytovala cenné informace o jejich silných a slabých stránkách. Diagnostika se přizpůsobila individuálním schopnostem každého dítěte, což umožnilo efektivní sledování pokroku. Po dokončení cvičení získali rodiče i paní učitelky barevný vizuální přehled, který podrobně ukazuje, v čem si děti vedou dobře a v čem by potřebovaly více podpory.

Jedním z největších přínosů této diagnostiky byla její hravá forma. Děti si procvičování užily, což podpořilo jejich motivaci a chuť učit se. Ocenili jsme také, že všechny instrukce k úkolům byly ozvučené, což poskytlo dětem možnost pracovat samostatně vlastním tempem a rozvíjet svou sebedůvěru a zodpovědnost při plnění úkolů. Dětem s odlišným mateřským jazykem navíc Včelka nabídla toto hlasové zadávání pokynů v jejich mateřštině.

Na základě diagnostiky aplikace Včelka generuje na míru šitý praktický návod, jak můžeme my učitelky ve škole i rodiče doma pomoci dětem v jejich dalším rozvoji. Rodičům byl poskytnut zdarma přístup do aplikace Včelka až do konce listopadu. Po této době si mohou licenci v případě zájmu zakoupit za přijatelnou cenu.

Aplikaci Včelka plánujeme nadále využívat nejen v matematice, ale také v českém jazyce. Jsme nadšené z možnosti poskytnout dětem moderní a zábavné nástroje pro učení.

Radka Jánská a Katka Vrtišková