ZÁKLADNÍ ŠKOLA VRANÉ NAD VLTAVOU

Setkání Ekotýmu s auditorkou programu Ekoškola

V pondělí 7. 10. 2024 proběhla dvouhodinová společná schůzka Ekotýmu 1. a 2. stupně. Jejím cílem nebylo jen vzájemné poznání, ale hlavně setkání se zkušenou koordinátorkou a auditorkou programu Ekoškola Andreou Tláskalovou, která za námi přijela až ze Zbiroha. 

Protože v posledních letech byla činnost naší školy v programu trochu utlumena a vlastně fungoval jen tým na prvním stupni, bylo potřeba se znovu seznámit s jeho cíli a metodikou. Byli jsme proto moc rádi, že si Andrea našla čas a přijela za námi do školy.  

A zaujala nás hned po svém příchodu. Nabídla totiž zájemcům přebytky svých morčat a oblovek. A to hlavně mladší členy týmu hodně nadchlo.  

Když se situace trošku uklidnila a vášně opadly, mohli jsme se věnovat hlavnímu programu. Andrea nás provedla sedmi kroky metodiky a my jsme se snažili je hned konkretizovat pomocí svých nápadů. Prozradili jsme i Andree, že mezi dominantní témata, kterými se chceme letos nejvíc zabývat jsou BIODIVERZITA (tedy druhová pestrost v místech, která můžeme ovlivňovat – tedy hlavně na školní zahradě a v dalším okolí školy), ODPADY a VODA.  

V druhé části programu jsme se tedy rozdělili do 6 skupin tak, aby v každé skupince byli zástupci 1. i 2. stupně a společně jsme vymýšleli aktivity, pomocí nichž zjistíme, jak na tom v daných oblastech jsme (odborně se těmto aktivitám říká analýza stavu) – o každé oblasti tedy přemýšlely dva týmy. Postupovali jsme metodou KOLOTOČ, takže jsme po chvíli posunuli papír s nápady dalšímu týmu, který měl nápady doplnit. Na konci jsme svou práci prezentovali ostatním. Na tyto nápady navážeme při nejbližších schůzkách a budeme se snažit je převést do konkrétních aktivit. 

Setkání s Andreou bylo velmi podnětné a povzbudivé.  Na základě toho, jak nás viděla pracovat i na základě toho, co už o naší škole ví, prohlásila, že si je jistá tím, že letošní jarní obhajobu titulu zvládneme. A kdybychom potřebovali pomoci, je ochotná opět přijet.  

Honza Vrtiška