ZÁKLADNÍ ŠKOLA VRANÉ NAD VLTAVOU

Vítejte po prázdninách

Milé žákyně a milí žáci, vážení rodiče,

nový školní rok se nezadržitelně blíží a my se na něj těšíme plni radostného očekávání a nových zážitků, které společně prožijeme.

Pedagogové školy v přípravném týdnu společně pracovali na rozvoji pedagogických dovedností na společném výjezdním vzdělávání, prohlubovali spolupráci, seznamovali se s novými posilami našeho týmu, zkoušeli nové aktivity. V budově stále probíhá vylepšování podmínek pro vzdělávání. Šest učeben je stavebně zrekonstruováno a vybaveno novým nábytkem, zcela nový povrch má venkovní hřiště, které je malinko větší – přestěhovali jsme doskočiště. Přestože vše ještě není zcela dokončeno, chybí dodat techniku, jsme připraveni pracovat s maximálním nasazením, abychom zajistili, že výuka proběhne v co nejpohodovější atmosféře.

S radostí také oznamujeme, že se náš tým rozšířil o nové kolegy, čímž se zvýšila kvalifikovanost našeho pedagogického sboru. Díky tomu budeme moci žáky dělit do menších skupin, což nám umožní lépe přizpůsobit výuku jejich individuálním potřebám.

Do nadcházejícího školního roku jsme aktualizovali školní vzdělávací program. Zaměřili jsme se na sjednocení hodnot a principů, které tvoří pilíře rozvoje naší školy a které se promítají do využívaných strategií výuky. Novinkou budou volitelné předměty pro žáky osmých a devátých ročníků, které jim umožní prozkoumat různé obory podle jejich zájmů a budoucích životních cílů.

Výuka anglického jazyka bude i nadále probíhat ve skupinách přizpůsobených vzdělávacím předpokladům a motivaci žáků, s důrazem na zajištění co největšího pokroku v řečových dovednostech. Jsme hrdí na to, že naši žáci úspěšně vykonali mezinárodní jazykovou zkoušku Cambridge Exams přímo na naší škole a již jsou držitelé certifikátů. I další žáci budou mít opět možnost vykonat tyto zkoušky, nabízíme možnost intenzivní přípravy na ni pod vedením zkušených pedagogů.

V reakci na nároky přijímacích zkoušek na střední školy a vysoké množství zájemců v Praze a okolí posílíme výuku českého jazyka a matematiky dělením jedné hodiny týdně  zajištěním přípravy na jednotnou přijímací zkoušku i mimo běžné hodiny. Zvýšenou pozornost věnujeme také výuce německého jazyka, informatiky a pracovních činností.

Věříme také, že nový žákovský parlament, vedený zkušenými učitelkami, přispěje k budování pozitivního školního klimatu a podpoří aktivní zapojení našich žáků do života školy. Volby proběhnou v září.

Sejdeme se 2. září v kmenových třídách na jednu vyučovací hodinu. Na plakátku u vchodu najdete nové rozmístění tříd a kabinetů učitelů ve škole.

Žáci prvních a šestých tříd se sejdou před školou v 7:45, společně s třídními učiteli slavnostně zahájíme školní rok krátce na školní zahradě, poté žáci společně přejdou  do svých tříd. U prvňáčků mohou být rodiče přítomni celou dobu.

Celý první týden je naplánován jako adaptační. Třídní učitelé se svými zástupci a asistenty pedagoga připraví aktivity, při kterých budou moci žáci rozvíjet spolupráci, stanovovat si pravidla, navzájem se lépe poznávat. Budou pracovat ve třídě i mimo školu. Naším cílem nejen v tomto týdnu je kromě získávání znalostí a vědomostí i rozvíjení tzv. měkkých kompetencí, jako je naslouchání, respekt, spolupráce a kritické myšlení.

Přejeme vám všem pohodový a úspěšný školní rok plný nových příležitostí a nezapomenutelných okamžiků. Těšíme se na společné zážitky a spolupráci, která nás všechny posune vpřed.

Vladimíra Melicharová, ředitelka školy