Dobrovolnický den na Zbraslavi

  • Post published:29.5.2024

V pondělí 27. 5. se třídy 6. A a 6. B vydaly na exkurzi do neziskové organizace Pexeso na Zbraslavi, s níž již déle spolupracuje i naše kolegyně, paní učitelka Karolína.

Pexeso je víceúčelovým centrem pro pomoc rodinám, integraci maminek s dětmi, vzdělávání, pomoc národnostním menšinám (aktuálně zejména ukrajinským dětem při zapojování do českého vzdělávacího systému), volnočasové aktivity a jiné.

Od místních zaměstnanců jsme načerpali zajímavé informace. Protože nás bylo dost a věděli jsme, že společnými silami zvládneme každou práci rychlostí světla, zapojili jsme se na chvíli jako dobrovolníci skrze práci na zahradě a úpravu komunitního prostoru. Odměnou nám byl dobrý pocit užitečnosti, příjemný čas na čerstvém vzduchu v pěkném počasí a skvělé občerstvení. 

Cestou domů jsme se stavili na zmrzlinu, než nám jel vlak.

Sdružení Pexeso do velké míry funguje díky činnosti dobrovolníků. Dobrovolnictví jako fenomén se nám zvláště v posledních letech zejména z důvodu epidemie a uprchlické krize ukázal jako velmi důležitá síla, která přináší pozitivní změny ve společnosti.

Nyní již víme, že:

  • Dobrovolnictví je činnost, při které se jednotlivec nebo skupina lidí rozhodne dobrovolně a bez nároku na finanční odměnu pomáhat druhým, obecně prospěšné organizaci či komunitě.
  • Dobrovolníci poskytují svůj čas, energii, dovednosti a zkušenosti k naplnění dobrovolnických aktivit a projektů, které mohou zahrnovat různé oblasti jako sociální pomoc, vzdělávání, ochranu životního prostředí, zdravotnictví, kulturu nebo humanitární činnost.
  • Dobrovolnictví přináší dobrovolníkům osobní uspokojení, rozvoj dovedností, posílení sociálních vazeb a také pomáhá zlepšit kvalitu života ve společnosti.

Lucie Urbanová, Zuzana Šímová, Veronika Dvořáková, Karolína Kučerová